Teknolojilerini güçlendirmek isteyen girişimler, Microsoft Türkiye Founders Hub etkinliğinde buluştu.
Azure OpenAI platformundan yararlanarak küresel ölçekte yenilikçi yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak isteyen girişimcileri bir araya getiren “Microsoft ve OpenAI: Founders Hub” etkinliği 30 Mayıs Salı günü Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşti. Etkinlikte söz alan Microsoft Türkiye yöneticileri bulut bilişim kullanımının değeri, Founders Hub’ın start-up’lara verdiği destek, Microsoft & OpenAI iş birliği ve yapay zeka teknolojilerinin avantajlarından bahsetti.
Microsoft Türkiye tarafından 30 Mayıs Salı günü Microsoft Türkiye ofisinde düzenlendi. “Microsoft ve OpenAI: Kurucular Merkezi”Etkinlikte, Azure OpenAI platformundan yararlanarak yenilikçi yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve bunları küresel ölçekte çalıştırmak isteyen girişimcilerin sonuna gelindi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent ÖzbilginAçılış konuşması ile başlayan etkinlik kapsamında, Founders Hub’ın start-up’lara sağladığı destekten, yapay zekanın sunduğu fayda ve fırsatlara, Microsoft ve OpenAI iş birliğinden dünya çapında birçok konuda bilgi paylaşımında bulunuldu. Azure OpenAI ile yürütülen akıllı uygulamalar.
“Bulutta büyüyen girişimler önceliğimizdir ”
2014 yılında Satya Nadella’nın CEO’luk görevine gelmesiyle Microsoft’ta büyük bir değişim dalgasının başladığına işaret eden, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin,“ Microsoft deyince aklınıza tek bir marka veya tek bir fenomen gelmesin. Biz çok devasa bir yapıyız ve bu nedenle vücudumuzdaki tüm değişiklikler etrafımızı saran geniş etki çemberi içine yayılıyor. Microsoft’un son 10 yılda yaşadığı dönüşümün çok değerli iki çıktısı oldu; Bunun bir ayağını bulut platformları, diğer ayağını start-up’lar oluşturdu. Önümüzdeki yıl önceliğimiz, teknolojilerimiz, küresel ağımız ve yatırımlarımızla bu iki dünyanın potansiyelini kanıtlayan, değişime öncülük eden start-up’ları desteklemek olacak.”söz konusu. Microsoft’un GPT2’den bu yana OpenAI ile çalıştığını belirterek, ölçeklendirmenin günümüz teknolojisinde hayati önem taşıdığını vurguladı. Özbilgin,O devam etti: “ İster OpenAI, Metaverse, 5G-6G teknolojileri olsun, bugün ve gelecekte kırılma yaratma gücüne sahip hiçbir teknolojinin bulutsuz çalışması düşünülemez; düşünüldüğünde gerçekleştirilemez. Ölçek, OpenAI gibi teknolojilerin ve daha fazlasının çalışmasını sağlayan tek stoktur. Yüksek ölçek olmadan; Ölçek ekonomilerinin kaldıracı kullanılmadan söz konusu teknolojilerden sonuç alınması mümkün değildir. Bu nedenle veri merkezlerinin ülkelerle yakın temas halinde çalışması çok değerli. Bilgi merkezleri olmadan, yani bu muazzam bilgi kümelerini işleyecek bir altyapı olmadan, bugün bahsettiğimiz teknolojilerden tam olarak yararlanmamız mümkün değil.”
Levent ÖzbilginSon olarak girişimcilere sesleniyor. “Bir yılda yaklaşık 900 üyeye ulaşan Founders Hub bir ürün değil; kendi fikirlerinizi ve sektör deneyiminizi hayata geçirebileceğiniz bir platform olarak görün. Amacımız, burada yarattığınız yeniliği ölçeklendirmenize ve dünyaya getirmenize destek olmaktır.” söz konusu.
Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir KundakçıFounders Hub çatısı altında ise fikir aşamasından kurumsal şirkete dönüşümün tamamlandığı aşamaya kadar olan yolculuğun her adımında girişimcilere destek oluyorlar.
Microsoft ve OpenAI ortaklığından bahsetmek kundakçıChatGPT’nin Kasım 2022’de duyurulduğundan ancak Microsoft’un OpenAI ile 4 yıldır işbirliği yaptığından ve bu süre zarfında çalışma gruplarının çalışmaları entegre etmek için çalıştıklarından bahsetti. kundakçı, “ ChatGPT, Azure üzerinde geliştirilirken Azure, ChatGPT’ye uyarlanmıştır. ChatGPT, Azure’un bazı olanaklarından da yararlandı. Burada eşsiz bir entegrasyon çalışmasına imza attık. Buradaki fırsatlardan yararlanmak isteyenler için Microsoft’tan daha gerçek bir iş ortağı düşünemiyorum. OpenAI ile birincil hedefimiz, segmenti ne olursa olsun herkesin daha verimli çalışmasını sağlamaktır. İşin yük olarak gördüğümüz tatsız kısmını otomasyon çözsün; Gerisini insanların halletmesi gibi bir ideolojimiz var. Hızlı bir şekilde, her işimiz Copilot teknolojisi sayesinde birçok avantaj sunuyor. Start-up’lar, ChatGPT’nin hem modelini hem de yaklaşımını alıp üzerine kendi uzmanlıklarını ekleyip çözüme dönüştürebilirler.” söz konusu.
Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç Öte yandan son yapay zeka uygulamalarından örnekler paylaştığı sunumunda Microsoft 365 Copilot sayesinde tatmin edici çıktılar elde edildiğini söyledi. Github Copilot sayesinde yeni kodların %46’sı yapay zeka ile yazılıyor; yazılım geliştirici üretkenliğinin %55 arttığını ve yazılım geliştiricilerin %75’inin daha tatmin edici işlere odaklanabildiğini gösteriyor. YantaşYapay zeka teknolojileri alanında çarpıcı bir ilerleme kaydedildiğini vurgulayan, 6-7 yıl öncesine kadar doğal dili alıp görsele dönüştürmekte veya uzun bir yazıyı özetlemekte zorlandık. 2015-2019’un ortalarında imaj ve dil oluşturmak için öğrenme algoritmasını geliştirmeye odaklanan OpenAI, bu süreçte çok yüksek ölçekte makine gücüne ihtiyaç duydu ve biz de Microsoft olarak 2019’da Azure’u OpenAI şirketine açtık ve 1 Milyar Dolar yatırım yaptı. Günümüzde yapay zeka ile ilgili şiir yazalım derken bu talebi karşılayabilecek bir yapı oluştu. En değerlisi ise yapay zekanın insanoğlundan aldığı geri bildirimlerle ilerleyebilmesinin yanı sıra aynı zamanda sıfırdan içerik üretebilmesi.” söz konusu.
Türkiye Kıdemli Veri ve Yapay Zeka Analizi Satış Müdürü Behiye Biçerile Microsoft Türkiye Veri ve Yapay Zeka Hizmetleri Bulut Analiz Mimarı Damla Alkan’dan “Azure OpenAI ile Akıllı Uygulamalar”başlıklı sunumuyla devam eden etkinlik Buket Nazlıcan, Microsoft Türkiye ISV & Enterprise Partners Müdürümoderatörlüğünde “Teknoloji Girişimlerinde Azure OpenAI ile Değer Yaratmak“Bahis panelinin ardından ağ kurma saati ile son buldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı