Ekonomi

CarrefourSA’dan “Kentsel Tarım” Seferberliği

CarrefourSA “Kentsel Tarım” Projesi ile Tüketiciye Taze ve Uygun Gıda, Yerli Üreticiye Alım Garantili Fırsat Sunuyor

Sabancı Holding ve Carrefour Kümelenmesi iştiraki olan CarrefourSA, “Şehirde üretiyoruz; “Taze ve Güvenli Tüketiyoruz” bildirisi ile “Kentsel Tarım” projesini hayata geçirdi. İstanbul’da 100 çiftçi ile başlayan proje, Ankara ve İzmir ile devam edecek. CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “Yerli üreticiye garantili tarım alma fırsatı sunan Kent Tarım ile ürünlerimiz daha taze ve daha uygun fiyata raflarda yerini alacak” dedi ve “Bu üretim modeli ile Türkiye’nin de yerli üreticiye sunacağı garantili tarım ürünleri daha taze ve daha uygun fiyatlarla raflarda yerini alacak” dedi. gıda israfımızı ve karbon ayak izimizi azaltmak, İstanbul mağazalarımızın tüm yeşillik grubundaki ihtiyaçlarını bir yıl içinde karşılayacağız. Yarısını biz alacağız” dedi.

Türkiye’de 30. yılını kutlayan CarrefourSA, organize gıda perakendesi segmentinde oyun kurucu ve öncü konumunu sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’nin 46 ilinde 900’den fazla mağazası, 11 bini aşkın çalışanı ve 14 deposuyla gerçek üreticilerden gerçek ürünleri müşterilerine ulaştıran CarrefourSA, yerel üretici ve sürdürülebilir tarım için çalışmalarını 2019’da çatısı altında birleştirdiğini açıkladı. “Kentsel Tarım” projesi.

Kentsel Tarım Projesi’ne ilk olarak İstanbul’da Göçbeyli, Kızılcaali, Kadıllı ve Aydos’ta 310 dönümlük tarım alanlarındaki işlerin satın alınmasıyla başladıklarını belirten, CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu , “Sektörümüzde ilkler olmanın gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilirlik vizyonumuz ile uzun süredir tarım ekonomisine ve yerli üreticiye dayalı temellerimizi koruyoruz. Şimdi bu çalışmaları bir adım öteye taşıyarak Kentsel Tarım çatısı altında birleştirerek değerli bir seferberlik başlattık. ‘Şehirde Üretiyoruz; ‘Taze ve Güvenli Tüketiyoruz’ sloganıyla başladığımız projemiz İstanbul’dan sonra Ankara ve İzmir’de büyüyecek. Sadece sebzede değil bakliyatta da bölgenin özelliklerine ve toprak yapısına uygun kentsel tarımı destekleyeceğiz. Şu anda yeşil kümedeki Kentsel Tarım üretimi, İstanbul mağazalarımızda toplam satışlarımızın yüzde 5’ini karşılıyor. Hedefimiz mevcut ve potansiyel üreticilerle bu oranı 1 yılda yüzde 50’ye çıkarmak” dedi.

Mesafe arttıkça maliyet azalır

Göçbeyli Köyü’ndeki çiftçileri ziyaret ederek projenin detaylarını aktaran Kartallıoğlu, dünyada bozulan üretim ve tüketim istikrarının, 2050 projeksiyonuna göre dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun 105 milyona ulaşmasıyla daha önemli boyutlara ulaşacağını söyledi. diyerek, “2050 yılına geldiğimizde gıda talebine dayalı üretim yüzde 65’e ulaşacak. gıda üretimi için gerekli olan su tüketimi ise %15 oranında artacaktır. Bu rakamlar, gıda ve suyun sürdürülebilirliğini her zamankinden daha değerli hale getiriyor. Bu bağlamda gıdanın temeli olan tarımsal üretimlerin sürdürülebilirliği için hayata geçirdiğimiz Kentsel Tarım Projesi, raflarımıza gelen gıdanın müşterilerimizin sofralarına ulaşmasını sağlama hedefimizdeki kararlılığımızı ortaya koymaktadır. her gün taze, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir.”

“CarrefourSA olarak her gün yüzbinlerce müşterimizi mağazalarımızda ağırlıyoruz. Bu nedenle raflarımıza taşıdığımız her ürünün ‘doğru’ olmasını sağlamak önceliğimizdir. Kentsel Tarımda da bu hedefe doğru ilerliyoruz” diyen Kartallıoğlu, şöyle devam etti: “Bu proje ile kent çevresindeki tarım alanlarında sürdürülebilir üretim hedefliyoruz. Bu model hem tüketici hem de üretici için fırsatlar içermektedir. Mesafelerin kısalması ile başta lojistik ve akaryakıt olmak üzere gıda fiyatlarına yansıyan birçok maliyet kaleminden tasarruf edeceğiz. Bu tasarruf elbette raflara yansıyacaktır. Bu ürünlerin raf fiyatlarında yüzde 20 civarında bir tasarruf öngörüyoruz” dedi.

“Ekonomik kayıpların önüne geçiyoruz”

Kartallıoğlu, Kent Tarımının tarımın ve dünyanın sürdürülebilirliğine katkılarından da bahsetti.   “Kentsel Tarım projesi ile İstanbul’a 30 km uzaklıktaki köylerde tarımla uğraşan çiftçilerimizle garantili alım anlaşmaları yapmaya başladık. Kent Tarımı kapsamında çiftçilerimizin üretim süreçlerini kontrol ederek üretimin planlı ve her zaman formda olmasını ve hasadın gerçekleşmesini sağlıyoruz. Alımlar depo ve mağazalarımıza yakın tarım alanlarından yapıldığından lojistikten, depoda bekleme süresinden, soğutmadan, prosesten ve paketlemeden tasarruf ediyoruz. Ekonomik kayıpları önlerken tüm süreçleri kontrol ederek karbon ayak izimizi azaltıyoruz. 4 aylık hesaplamalarımıza göre 19 ton CO2e azaltımından söz edebiliriz. Ayrıca biyoçeşitliliğin artması, gerçek gübre ve su kullanımı ile birlikte bilinçli tarım bu projenin dünyaya sağladığı faydalardır. Ama daha da önemlisi bu proje, uzun süredir sürdürdüğümüz gıda israfı yönetiminin en somut kanıtı. ‘Yerinde Üretim, Yerinde Tüketim’ vizyonuyla bu projede gıdaların tazeliğini koruyacak, planlı üretim ve satış süreçleri ile fazla üretimi engelleyerek gıda kaybını azaltacağız. Tedarik zincirini kısaltarak, sınırlı kaynakların yönetimini kontrol altına alacak ve ekonomik kayıpları önleyeceğiz. Kent Tarımı ile mevsimlik üretime oranla eser yetiştirilmesini sağlayarak bölgedeki biyoçeşitliliğin korunmasına ve artmasına destek olacağız.” söz konusu.

‘Üretim Yerinde Tüketim’ modelini destekleyecek

Kartallıoğlu, “2023 yılında 100 çiftçi ile kent tarımını desteklemeye başladık. Önümüzdeki dönemde bu sayıyı artırmak için daha çok çiftçiyle çalışacağız. Toplam 310 dekara karalahana, pazı, fındık turpu, tere, dereotu, maydanoz ve kıvırcık ekiliyor. Bu eserler 24 saatte raflara taşınmakta, raf ömrü ise uzak bir yerden alınan eserlere göre 2 gün daha uzun olmaktadır. Bu da eserin buzdolabında daha uzun süre kalması anlamına gelmektedir. Bu alanlardaki üretim talebe, ekim yapılacak alana ve mevsim şartlarına göre değişiklik gösterecektir. Hedefimiz, kentsel tarım projemizi farklı illerde yaygınlaştırarak yerinde üretim ve tüketim modelini desteklemek” dedi. sözlerini kullandı.

“Kırsal kalkınmaya ve istihdama büyük destek”

Kentsel Tarım projesi, kent içindeki kırsal alanlarda ekonomik kalkınma ve istihdam sağlanmasında da değerli bir rol oynamaktadır. Kartallıoğlu, “CarrefourSA olarak çiftçiye alım garantisi veriyoruz ve satış noktası sunuyoruz. Bu sayede yerli üreticiye destek olmayı ve tarımsal üretime gönül rahatlığıyla devam etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Çiftçilere verdikleri bilgilendirme faaliyetleri ile tarım ekonomisi için ‘doğru’yu hedeflediklerini ifade eden Kartallıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm üretim süreçlerini takip ediyor, taze ve verimli, besin değeri yüksek ürünler yaparak çiftçilere ulaşmalarını sağlıyoruz. planlı üretim Ayrıca doğru üretim için yatırımlarına destek oluyor ve üretimlerinin sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Üreticilerimizin her zaman arkasındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort